divendres, 6 de febrer del 2009

El fiscal demana cinc anys de presó a Núria Pórtulas, dos anys després de la seva detenció

Es compleixen dos anys de la detenció de Núria Pórtulas, veïna de Sarrià de Ter (el Gironès), i que va passar quatre mesos a la presó espanyola de Soto del Real. Ara la fiscalia demana cinc anys de presó per col·laboració en banda armada i s’ha convocat una concentració solidària a Girona. >> Benet Salellas, advocat defensor: "la petició del fiscal és el primer pas cap a l’absolució" Ja fa dos anys de la detenció sota la Llei antiterrorista de la veïna de Sarrià de Ter, Núria Pórtulas.

L’anarquista i educadora social es va passar quatre mesos a la presó espanyola de Soto del Real temps durant el qual es van succeir les mobilitzacions i les crítiques contra l’actuació del Departament d’Interior, comandat pels ecosocialistes Joan Saura i Joan Bada. Fa dos anys se li va imputar el delicte de pertinença a banda armada. Tal i com recorda el seu advocat defensor, Benet Salellas "la brigada d’informació dels Mossos d’Esquadra mantenia que la Núria liderava una cèl·lula terrorista que havia de passar de realitzar accions de solidaritat amb els presos anarquistes a cometre accions violentes contra persones i béns materials".

La versió policial mantenia que es tractava d’una "detenció preventiva" i que al llarg de la instrucció "trobarien" les proves per demostrar l’existència de la suposada cèl·lula. Petició fiscal de cinc anys Posteriorment va ser posada en llibertat sota fiança però s’ha hagut de presentat una vegada per setmana en un jutjat. Així mateix, li han prohibit sortir del territori estatal. Fa pocs dies el fiscal va anunciar la petició de pena per la gironina, cinc anys de presó per col·laboració en banda armada i una multa de 6.300 euros. Salellas explica a L’ACCENT que en el camp dels denominats "delictes de terrorisme" hi ha dues tipologies: els menors (enaltiment, apologia...) i els més greus (col·laboració, pertinença, preparació d’atemptats..). Malgrat que la petició fiscal s’inclou en el segon grup, la demanda és de "només" cinc anys, la pena més curta possible. "Per tot el què s’havia dit al llarg de la instrucció entenem que és el primer pas cap a l’absolució" conclou l’advocat. El judici se celebrarà probablement abans de l’estiu. Salellas ja preveu "debat" sobre la consideració dels actes de suport als presos.

"Nosaltres no hem negat la seva legítima participació en aquest tipus d’accions". En aquest sentit reconeix que l’Audiència Nacional ho podria arribar a considerar un delicte però que jurídicament, ni amb una "legislació tant restrictiva com l’espanyola", ho hauria de ser. La resposta de la defensa a la petició del fiscal és la de demanar l’absolució. Una demanda que es reforça, segons Salellas, per l’absolució de l’italià Juan Surroche acusat d’associació subversiva (delicte que a Itàlia equival a la pertinença a banda armada).

Cal recordar que la detenció de Pórtulas es va donar per la seva participació a la campanya solidària amb Surroche. Coincidint amb l’aniversari de la detenció i l’anunci de la petició fiscal l’Assemblea de Suport ha convocat una concentració aquest dissabte 7 de febrer a les cinc de la tarda davant de la Subdelegació del Govern a Girona.